Наличието на оперативен кораб, който да осигурява практиката на едно морско учебно заведение, е ключов фактор за качеството на учебния процес в него, от години мечтаем за такъв кораб. Това каза в интервю за БТА флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, който придружи екипажа на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ по време на плаването му до Антарктика в участъка от Мар дел Плата (Аржентина) до остров Ливингстън, където е разположена българската полярна база „Св. Климент Охридски“.
Собственик на плавателния съд е консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски и научноизследователски кораб“, чиито членове са Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт.
„Партнирането ни с водещия университет в България – Софийски университет, и с престижна структура като Българския антарктически институт наистина е огромна възможност. Именно затова влязохме в това партньорство без никакви колебания“, заяви флотилен адмирал Медникаров.
„Нашата съвместна работа започна през октомври 2020 г., близо две години и половина сме заедно в това партньорство. Преодоляхме множество различни предизвикателства в този период. Предизвикателства, свързани с намиране на кораб, на необходимия финансов ресурс, на самото придобиване на кораба, а след това и на ремонта му. Намерихме най-правилния подход да използваме лимитирани финансови средства. Преодоляхме предизвикателства, свързани с подбора на екипаж и най-вече попълването на основния команден състав. Имаше и такива, свързани с подготовката, за да се изпълнят всички нормативни изисквания на ръководните документи на Военноморските сили. Екипажът беше изключително натоварен. Стъпка по стъпка успяхме да преодолеем всичко това“, отбеляза още той.
„Дълги години ние сме мечтали за такъв кораб, дълги години сме търсили различни компенсационни механизми. Във ВВМУ създадохме един от най-модерните комплекти от симулатори в света, компенсирайки до известна степен липсата на такъв кораб досега. Поглеждайки назад в миналото, можем да кажем, че поне два от нашите образователни проекти за обучение на чуждестранни кадри, най-вече за Военноморските сили, не са се случвали именно поради тази причина – че ние не разполагахме със собствен учебен кораб, на който да организираме подготовката на обучаващите се“, сподели Медникаров.
„Удовлетворени сме от факта, че успяхме да създадем тази модерна платформа „Св. св. Кирил и Методий“ като учебен кораб и, разбира се, наред с логистичното осигуряване на научните изследвания, ние използваме активно кораба и за обучение. Ще посоча факта, че в първите десет дни на плаването 23-ма курсанти, заедно с трима свои ръководители, направиха краткосрочна практика. В края на плаването – от Картахена до Варна, може би в срок от около 15 дни, още 24-ма курсанти ще бъдат на практика. Разбира се, трябва да отдадем и заслуженото на тримата възпитаници на училището (бел. ред.: курсант гл. с-на Рафаел Кънев, курсант гл. с-на Никола Липчев и курсант гл. с-на Кристиян Красимиров), които провеждат дългосрочна плавателна практика под ръководството на капитан далечно плаване Кирил Маринов, както и с помощта на останалите от офицерския състав. В рамките на четири-пет месеца тези трима наши възпитаници ще натрупат безценен опит за практическа работа на море“, подчерта той.
Флотилен адмирал Медникаров допълни, че през лятото на 2023 г. са предвидени плавания със „Св. св. Кирил и Методий“ в Черно море в близост до българското крайбрежие. Целта е всички курсанти от първи и втори курс във ВВМУ да преминат през обучение по изучаване на българската лоция – т.е. да имат визуална представа за всички райони по родното крайбрежие, да направят зарисовки на характерни носове, фарове, да научат топонимите в съответния район на плаване и да отработят елементите на корабната служба.
Началникът на ВВМУ подчерта още, че в момента във Варна се извършва подготовката на т. нар. учебен мостик – контейнерен тип съоръжение, което, след като бъде оборудвано със съответната навигационна апаратура, ще бъде интегрирано към тази на кораба, което ще разшири още повече възможностите за подготовка на курсантите от навигационната специалност.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".