Сто килограма сребриста каракуда е открита в касетки на брега на езерото Вая в Бургас от инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Те са реагирали след подаден сигнал, че мъже пренасят в пластмасови касетки риба в близост до езеро. До пристигане на мястото на инспекторите и опит на полицейски служители да задържат лицата, нарушителите изоставили рибата и са избягали. Това съобщиха от пресцентъра на ИАРА
Рибата е върната обратно във водата на езерото. Установени и иззети са и два броя лодки. Лодките са със следи от улов на риба и с налични мрежи на борда.
При извършена друга проверка с патрулна лодка на ИАРА, е установено лице, извършващо нерегламентиран стопански риболов във водите на язовир "Мандра", с пластмасова лодка и мрежи. Лицето е забелязано в момент на изваждане на мрежите от водата. След дълго преследване от страна на инспекторите на агенцията, нарушителят е установен и му е съставен Акт за установяване на административно нарушение за нарушаване разпоредбите на Закона за рибарство и аквакултурите. Уловената в мрежите риба - 40 кг. от вида сребриста каракуда е освободена и върната обратно в язовира. Уредите и средствата послужили за извършване на деянието са иззети за унищожаване.