Птичият грип убива морски лъвове и пеликани в защитените зони на Перу, съобщи Ройтерс. 
Вирусът H5N1 е убил десетки хиляди птици, повечето от които пеликани, и поне 716 морски лъва в страната, съобщават властите. 
Перу съобщи за първия случай на птичи грип в северната част на страната през ноември. Оттогава вирусът е убил 63 000 птици. 
Забелязахме необичайно висока смъртност на морски лъвове от средата на януари досега в седем защитени крайбрежни зони, съобщи Роберто Гутиерес, ръководител на наблюдението в националната служба за защитени природни зони.
От началото на 2021 г. птичият грип е причинил смъртта на повече от 200 млн. птици, съобщава Световната организация за здравето на животните. В Южна Америка птичият грип е засегнал Еквадор, Боливия, Чили, Парагвай. Наскоро бяха съобщени случаи в Аржентина и Уругвай. В Бразилия, която е най-големият износител на пилешко месо в света, все още няма потвърдени случаи. 
През миналата седмица здравните власти в Чили установиха първия случай на позитивен морски бозайник - морски лъв, в северната част на страната.
Популацията на морски лъвове в Перу наброява около 110 000 екземпляра. През последните седмици служители на националната служба за опазване на горите и дивата природа, облечени в защитни костюми, с маски и ръкавици, събираха трупове и погребваха стотици морски лъвове. "През миналата година започнахме с пеликани, а сега са засегнати бозайници", каза Хавиер Хара, ветеринар към службата.