Кметът на Габрово Таня Христова се е обявила против инвестиционно предложение за сушене на твърди горива на територията на "Топлофикация - Габрово". Пресцентърът на Община Габрово информира, че в общинската администрация е постъпило уведомление за инвестиционно намерение на "ГРИЙН ГАЗ" ЕООД за изграждане на инсталация за сушене на твърди горива на територията на имот на ул. "Индустриална" 6, собственост на "Топлофикация - Габрово" ЕАД.
В становище до РИОСВ - Велико Търново кметът на Габрово Таня Христова ще възрази срещу това инвестиционно предложение. От уведомлението става ясно, че целта на инвестиционното предложение е проектиране и изграждане на инсталация за сушене на твърди горива, а основната дейност на бъдещия инвеститор - "ГРИЙН ГАЗ" ЕООД е доставка на въглища, добити от минен басейн Марица Изток, става ясно от информацията на общината.
Според Община Габрово тези въглища имат високо пепелно съдържание - 45 на сто и висока влажност от 60 процента - т.е. те са с ниска степен на въглефикация (въглеобразуване) на органичната маса. Освен това в инвестиционното предложение не била посочена информация за прогнозни годишни количества на входящия материал, период от време, през който ще се извършва сушенето - целогодишно или в отоплителния сезон. Не ставало ясно и за какви цели е предвидено сушенето - само за захранване с твърдо гориво на топлоцентралата или и за сушене и транспортиране до други топлоелектрически централи, допълват от общината. 
В допълнение на опасенията на кмета става ясно, че допълнително в частта от инвестиционното предложение на "ГРИЙН ГАЗ" ЕООД, касаеща въздействието на инсталацията върху хората и тяхното здраве, било посочено, че се очаква "незначителна промяна на очакваните концентрации на замърсители в приземния слой на атмосферата". Това според администрацията на кмета засилва опасенията на Община Габрово за неконтролирано изпускане на замърсители във въздуха, което и сега се случва в района на "Топлофикация-Габрово" всеки отоплителен сезон.
В Община Габрово продължават да постъпват множество сигнали за замърсяване на въздуха, запрашеност, сажди и остра задушлива миризма на сяра в района на топлоцентралата. А в зоните до нея се намират три жилищни квартала, детски градини, детска ясла, училища и здравно заведение. 
Желаещите граждани да изразят мнение и становище по това инвестиционно предложение могат да го направят до 28 февруари писмено до РИОСВ Велико Търново и до Община Габрово. Уведомлението може да бъде видяно в сайта на общинската администрация, както и физически в сградата на общината до 28 февруари. 
БТА припомня, че казусът с работата на габровската Топлофикация събуди недоволството на гражданите на Габрово и местната власт. РИОСВ Велико Търново доказа замърсяване на въздуха в Габрово в следствие работата на топлоцентралата, а граждани свидетелстват за видим черен пушек и следи по техните автомобили, както и по дрехите оставени за сушене на терасите в техните жилища. Община Габрово застана зад претенциите на над 4500-те абонати на "Топлофикация-Габрово" ЕАД за осигуряване на постоянно и качествено топлоподаване през зимните месеци.