Венецуелският маестро Густаво Дудамел, който от началото на 2026 г. ще дирижира Нюйоркската филхармония, вече се чувства като у дома в културния и икономически мегаполис, предаде Франс прес. 
Дудамел ще бъде първият латиноамериканец начело на най-стария оркестър на Америка.  
"Ню Йорк ще стане и моят град", каза 42-годишният диригент на пресконференция в Манхатън, две седмици след шокиращото съобщение, че официално е назначен да ръководи Нюйоркската филхармония след три години. 
Густаво Дудамел е очакван в Ню Йорк за сезона 2026-2027 г. с първоначален петгодишен договор като артистичен и музикален директор. През 2025 г. той ще поеме задълженията на заместник-музикален директор на Нюйоркската филхармония по време на последния си сезон в Лос Анджелис.
Един от най-талантливите, високоплатените и известни диригенти в света, Густаво Дудамел понастоящем съчетава музикалното ръководство на Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис (от 2009 г.) и на Парижката опера, където пристигна през 2021 г. с шестгодишен договор. Той е директор на Симфоничния оркестър "Симон Боливар" на Венецуела, където е роден на 26 януари 1981 г. 
Дудамел изнася първия си концерт с Нюйоркската филхармония през 2007 г. и оттогава 26 пъти е бил гост-диригент. До окончателното си пристигане в Ню Йорк маестрото отново ще я дирижира като гост за три концерта за "Деветата симфония" на Густав Малер от 19 до 21 май. 
"Мисля, че когато дойда през май, ще се почувствам като у дома, а не като гост, който идва и си отива", каза Густаво Дудамел пред репортери, допълвайки, че "животът е бил много щедър с него".       "Особената атмосфера в Ню Йорк, културна и изпълнена с енергия, ще обогати душата и духа ми като артист и гражданин на света", каза още диригентът.