Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) ще реши тази вечер дали да обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на комисията от вчера отчитането на вота от хартиените и бюлетините от машинно гласуване в протоколите да бъде сумарно – в една графа, без да се обозначава дали вотът е упражнен на хартия или на машина. Това каза в коментар за БТА Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК. 
По думите на Пенева с протокола, както е решението на ЦИК, възможност за последващ контрол не съществува, тъй като няма как да се разбере колко от хората са подали гласа си машинно и колко са използвали хартиени бюлетини. Това е против духа на Изборния кодекс, в който все още има член 271, задължаващ бюлетините от машинно гласуване и бюлетините от хартиено гласуване да се броят поотделно, обясни тя. 
Според Пенева е логично да се впишат резултатите от преброяването поотделно в секционния протокол и след това да се сумират двата информационни потока. Предполагам, че в тази връзка ще бъде и решението на Обществения съвет, добави тя.
Общественият съвет се състои от граждански организации, които са насочени основно към осигуряването на честност и прозрачност на изборния процес. Имаме становища, които изискват наличието за възможност за последващ контрол на изборните резултати, обясни Пенева. 
По думите ѝ заплаха за прозрачността и честността на изборите е липсата на възможност за последващ контрол- не само въвеждането на данни, броенето и вписването на допълнителни листове. Резултатите, които дава машинният протокол и резултатите, които дават след това флаш-паметите на машините биха били много полезни при последващ контрол, за да проверим дали правилно са отчетени машинните бюлетини. А сега в секционния протокол ние няма да имаме резултати от машинните бюлетини сами по себе си – нито резултат за партии, да не говорим за преференциално гласуване, коментира Пенева. 
Днес от коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България” съобщиха в позиция, изпратена до медиите, че ще обжалват пред Административен съд София-град решението на ЦИК данните от машинното и хартиеното гласуване да се записват заедно в секционните протоколи и го определиха като" удар срещу демокрацията". 
От коалиция „Левицата!“ обявиха в социалните мрежи, че също ще обжалват решението на ЦИК. 
Заради решението на избирателната комисия вчера, Цветозар Томов се отказа да бъде говорител на ЦИК.