Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи участва днес в Университета за Югоизточна Европа в Тетово, в дискусия, организирана от Института за европейска политика, на тема "Нови геополитически развития и влияние върху Република Северна Македония“, съобщи специално за БТА агенция МИА. В тази насока Османи посочи значението на разширяването на ЕС и спешната нужда от нов импулс в интеграцията на Западните Балкани в ЕС.
"Двете страни трябва да постигнат конкретен напредък: Европейският съюз трябва да предостави повече практически ползи и осезаеми резултати като следствие от процеса на присъединяване, а страните от региона на Западните Балкани трябва да предприемат конкретни и реални действия при изпълнението на националните планове за реформи и приемането на стандартите на ЕС. Що се отнася до изпълнението на процесите на реформи в рамките на процеса на присъединяване към ЕС, както и тези в рамките на стратегическия диалог, това са допълващи се процеси, които ще превърнат Република Северна Македония в държава с по-висок демократичен капацитет, с много по-голямо доверие в съдебната система и с много по-ниска степен на корупция в сравнение със сегашната ситуация", посочи Буяр Османи.
Той припомни, че за първи път в историята министър от Република Северна Македония е ангажиран като председател на ОССЕ, като смята, че държавата може да допринесе за генериране на по-позитивен дух и укрепване на диалога в пространството на ОССЕ.
В изявление за медиите Османи каза, че подобни събития са добра възможност да се чуе гражданският сектор по отношение на външната политика и предизвикателствата пред позиционирането на страната на международната политическа сцена. Той заяви, че сега е различно от преди едно-две десетилетия и доверието на гражданите се повишава.
"Защото днес сме членка на НАТО, днес председателстваме най-голямата регионална организация за сигурност в света ОССЕ, днес преговаряме с Европейския съюз. Тази година председателстваме още две регионални инициативи. Така че това вече е едно сериозно международно позициониране, което смятам, че първо ще повиши самочувствието ни като хора, защото за съжаление поради перипетиите, през които сме минали като държава, хората са загубили самочувствие и когато самочувствието се губи, тогава се губи лоялността и възможността всеки да даде своя принос. Мисля, че бавно връщаме това самочувствие на хората, на гражданите чрез това ново сериозно позициониране, разбира се, и новия имидж на държавата в света", посочи Османи.
Министърът каза, че гражданите всъщност се интересуват от външната политика и трябва да участват повече в определянето на насоките и приоритетите на външната политика на държавата.
Гражданите имаха много конкретни и добри въпроси във връзка с международната политика, във връзка с външната политика на държавата, особено по отношение на войната в Украйна, за отношенията с Република България, за стратегическия диалог със САЩ, за председателството на ОССЕ, значи много въпроси. Мисля, че няма никакво съмнение относно подкрепата за членството в Европейския съюз от тези, които бяха тук и че те разбират, че известното недоволство, което може да съществува, е временно и е резултат от разочарованието по този труден път, по който страната премина, но всички са категорични по отношение на това, че страната няма алтернатива освен членство в ЕС, подчерта Османи.
Събитието се организира в рамките на проекта "Насърчаване на анализ на политики и публичен дебат". Проектът се изпълнява от Института за европейска политика – Скопие в сътрудничество с Центъра за съвещателна демокрация към Станфордския университет в САЩ и се финансира от Националната фондация за демокрация.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.