Хърватският парламент ще обсъди в четвъртък вот на недоверие на премиера Андрей Пленкович за първи път, откакто той пое поста министър-председател през октомври 2016 г., съобщи Хина.Сваляне на премиера поискаха 33-ма депутати от опозицията, а инициативата е на Движение "Отечество".
Хина припомня, че през последните години опозицията безуспешно се опитваше да свали цялото правителство и няколко министри, но никога само премиера. Изглежда инициативата е обречена на провал, защото Хърватската демократична общност на Пленкович наскоро заяви, че парламентарното мнозинство от 77 депутати е "твърдо като стоманобетон". 
Въпросът за доверието към Пленкович бе иницииран от Движение "Отечество", което в сътрудничество с останалата част от опозицията събра необходимите подписи предложението да бъде включено в парламентарна процедура. Опозицията заявява, че има много причини за сваляне на министър-председателя - от аферата с петролопровода Янаф и над един милиард хърватски куни, източени от петролната компания INA, до затварянето на рафинерията в Сисак, неизвършените ремонти и неосъществените здравни реформи.
Причините за вота на недоверие са сериозни скандали, които засягат всички граждани и поставят във все по-трудно положение най-уязвимите, преди всичко пенсионерите, от които 300 000 са с пенсии под 260 евро, но заплашва и най-младите ни поколения, защото им затваря перспективата да оцелеят в Хърватия", заяви лидерът на Движение "Отечество" Иван Пенава.
Правителството отхвърля всички обвинения на опозицията като неоснователни и подчертава, че няма основание за вот на недоверие на премиера.