Германия очертава три основни мерки за стимулиране на технологиите за енергиен преход, като същевременно се увеличи мащабът на производството на зелена енергия и преноса й по електропреносните мрежи. Това посочи днес министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс. 
"Трябва да засилим капацитета за производство на възобновяема енергия в Германия и Европа", каза той на пресконференция. 
По думите му планираните действия са насочени към финансова подкрепа за инвестиции и инструменти за хеджиране, както и към промени в данъчните разпоредби, за да се осигури възможност за ускоряване на разпространението на вятърна и слънчева енергия на национално ниво, както и евентуално сътрудничество с европейски проекти.
Според Хабек новите планове са в съзвучие с предложението на Европейската комисия от 1 февруари да се позволи по-високи нива за държавната помощ. 
Целта е да се даде възможност на Европа да се конкурира с други икономики като САЩ, които предложиха стимули под формата на данъчни отстъпки за енергия от възобновяеми източници, или като Индия, която е голям производствен център. 
Правителството трябва да представи стратегия за атомните централи през първата половина на 2023 г. 
Целта на Германия е до 2030 г. да произвежда поне 80 процента от електричеството си от вятър и слънце - цел, която стана много по-належаща след спада в износа на енергийни суровини от Русия миналата година.
През 2022 г. този дял е бил 49,6 процента, посочи министерството на икономиката в документ, очертаващ ключови точки от новите мерки. 
За да се постигне целта, трябва да бъдат изградени нови вятърни турбини на сушата с мощност 57 гигавата, офшорни турбини с мощност 22 гигавата и фотоволтаични инсталации с мощност 150 гигавата. 
Общо Германия иска да разполага с достъп до 360 гигавата капацитет за добив на зелена енергия до 2030 г.