Развитието на технологиите, ролята на изкуствения интелект и промените, които ще настъпят в нашия живот в следващите години са сред темите на форума "Преди утрешния ден - началото", организиран от сп. BGlobal. На него успели българи - предприемачи, мениджъри, преподаватели, учени, представят своята визия и идеи за това какво очакват да се случи в близко бъдеще с технологиите, бизнеса и човека. БТА е медиен партньор на форума.
Еволюция във визуалната техника, навлизане на дронове и холограми, изместване на преводачите от изкуствения интелект при провеждане на събития в бъдеще, очаква Калоян Тодоров, предприемач, основател, съсобственик и главен изпълнителен директор на групата фирми SEG, един от основоположниците на модерния събитиен дизайн у нас. Лошата новина за преводачите е, че в следващите 5 до 10 години изкуственият интелект толкова ще напредне и ще може да превежда достатъчно добре, че 90 процента от потребителите на такава услуга ще приемат минималните грешки при превода. Преводачите ще останат за официалните събития, смята Тодоров.
Визуалната техника също еволюира и в момента вече се говори изцяло за LED стена, посочи още Тодоров. Той даде пример с навлизането на технологиите на прозрачните LED стени, които ще завладеят пазара в следващите 5-10 години. Това ще са пространства, които с натискане на едно копче се превръщат в екрани, а след изгасването им - в обикновени стени. Продажбата на LED стени се увеличава всяка година със стотици проценти, хората бягат от материали, които са офлайн като печати, мултимедийна проекция, отбеляза още Тодоров и добави, че тенденцията вече се вижда в изложбения и събитийния бранш. В събитията ще навлизат и холограмите - те ще започнат да се движат, ще сядат на столовете, като според него до 5 години ще бъдат на ниво Star wars.
В камерите също има голяма еволюция, почти ще отпаднат всички видове камери, нуждаещи се от оператори. Технологията им е такава, че почти всички камери на всички събития ще са автоматични, ще започнат сами да управляват процесите зад тях, софтуерът ще решава какъв кадър да напарви и така ще поеме ролята и на режисьор на пулт, разказа още Тодоров. На събитията ще се виждат и дронове, които ще бъдат навсякъде, ще бъдат в залите. В дългосрочен план дронове ще заменят всички видове фойерверки, които няма да се използват поради екологични причини.
Изпълнителният директор на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) Борислав Петров разказа за дейността на института и за амбициите да бъде първият по рода си институт в региона на световна величина в компютърните науки. Това дава уникалната възможност на България да е от държавите, а те не са много по света, които да определят бъдещето, посочи Петров. Амбицията е огромна, но в региона има огромен талант, каза още той.
Ивайло Славов, изпълнителен директор на технологичната компания "Диджитал" (Digitall), каза, че изкуственият интелект е страхотен тренд и ние трябва да проверим, изхождайки от нашата социална отговорност и ангажименти, как да боравим с него, да преценим какво ни допринася и до каква степен можем да координираме нещата.
Дигитализацията смени индустриализацията. Вече сме дълбоко в дигиталната революция, посочи още Славов. Въпросът е какво правим в компаниите, в организацията на живота си, в начина, по който правим бизнес и учим, в начина, по който боравим с информацията, как дигитализираме процесите, как успяваме да управляваме всичко това, очерта друг аспект Славов.
Технологиите създават много нови възможности, променят бизнес моделите, но отправят въпроси и за доста рискове, за които трябва да помислим, за да не попаднем в техния капан, каза Елена Дречева, изпълнителен директор на "Коника Минолта" (Konica Minolta) за България. Тя говори за бъдещето на работното място и посочи, че то трябва да е фокусирано върху хората, а технологиите да са само инструмент. Според Дречева изкуственият интелект ще елиминира доста работни длъжности, но в същото време ще създаде и много новиа.
Всъщност наистина може да работим, независимо къде се намираме, по всяко едно време на денонощието и това е предпоставка хибридното работно място, стартирало активно по време на пандемията, да остане. Ще продължим по същия начин да работим, може би офисите ще останат само място, където хората ще се срещат на живо, за да имат този човешки достъп и да се възползват от богатството на живата комуникация, но тя много бързо може да бъде отдалечена от новите технологии, описа Дречева работното място на бъдещето. 
България е страна на крайностите - имаме силен ИТ сектор, но в същото време според доклад на ЕК, се намираме на предпоследно място, преди Румъния, по отношение на дигитализация в компаниите, а именно дигитализацията създава конкурентно предимство за компаниите, каза още Дречева и апелира всички компании да се замислят по тази тема. Дигитализацията не се случва за едно денонощие или като си купим нови технологии. Дигиталната трансформация се случва на първо място в ума на хората, в културата на компаниите, в талантите в тези компании и задачата на лидерите е да подготви екипите и организациите да преминат към едно ново бъдеще, каза още тя. Мостът между настоящето и бъдещето се нарича дигитална трансформация, посочи Дречева. Според нея посланието за бъдещето на работното място е дигитално работно място с фокус върху хората.