Две крайно противоположни позиции бранят руските и украинските медии. „Правилно“ подковани от Москва и Киев, те отразяват днешния референдум за бъдещето на областта по коренно различен начин. Руснаците акцентират върху желанието на кримчани да се отделят от Украйна, бившите им съюзници от СССР пък са категорични – това е незаконен избор, който не е признат от международната общественост.
Ето двете противоположни виждания:

Lifnews.ru:
Пред избирателните секции в Севастопол и Симферопол в Крим от ранно утро се тълпях хора. Хората се редят на дълги опашки, за да им бъдат проверени личните документи, да вземат бюлетината и да отидат до стаичките за гласуване. „Още при подготовката на референдума беше ясно, че ще дойдат да гласуват много хора“, коментира премиерът на Крим Сергей Аксьонов.

По предварителни разчети на референдума ще гласуват около 80% от населението. По всяка вероятност обаче този процент ще бъде надвишен, прогнозира шефът на ЦИК на Крим Валерий Медведев.

Избирателните секции се намират под строга охрана. По улиците патрулират бигади доброволци и отряди за самоотбрана. Към охраната се е присъединил и казашки полк, който е положил клетва за вярност пред жителите на Крим и Севастопол.

Референдумът днес – това е реакция на ръководството и населението на Крим към смяната на властта в страната. Гласуването стартира в 8 часа местно време в над 200 избирателни секции. В списъците за гласуване влизат над 1,5 млн. души.

УНИАН:
Днес в 8 часа киевско време в Крим започна неконституционният и непризнат от световната общност референдум за самоопределянето на полуострова, провеждан под военната и политическа диктовка на Руската федерация. В бюлетината за гласуване на общокримския референдум от 16 март 2014 година са само два въпроса:
1) Вие сте за възсъединяване на Крим с Русия на правата на субект от Руската федерация?
2) Вие сте за възстановяване действието на Конституцията на Република Крим от 1992 г. и за статут на Крима като част от Украйна?

Конституцията на Украйна не предвижда провеждането на местни референдуми и, имайки предвид, че гласуването в Крим стана възможно единствено благодарение на нахлуването на руски войски, световната общност (с изключение на Русия) смята, че вотът е нелегитимен.

Референдумът бе признат за нередовен и от украинския Конституционен съд, Венецианската комисия, ЕС и САЩ. На 15 март Съветът за безопасност на ООН внесе резолюция референдумът в Крим да бъде обявен за „нямащ сила“. Русия се възползва от правото си на вето по внесеното предложение.