Изключително сме притеснени от своеволията на електроразпределителните дружества в България. Те нарушават закона и не спазват ангажиментите по договорите си.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Става въпрос за една методика за компенсирането на изкупуването на електрическа енергия от ВЕИ, която е действала по времето на ГЕРБ /2012-2013/. Тази методика пада на 5-членка на Върховния административен съд, но не защото има проблем с методиката, а защото не са спазени чисто процесионално някои процеси, обясни министърът на икономиката и енергетиката.

На базата на това решение на ВАС, ЕРП-дружества своеволно започват да компенсират своите разходи като не заплащат по фактурите на НЕК. Пример за това са ЕВН. През януари месец е получила фактура за 67 милиона лева, а не е дала нито една стотинка, каза Стойнев.

Другите ЕРП дружества, ако получават фактура от НЕК, те съответно заплащат много по-малки суми от получените. Например при фактура от 67 милиона, те плащат 42 милиона лева /данните са примерни/, посочи енергийният министър.

На моя въпрос защо го правите, те отговориха, че трябвало да си компенсират разходите. Никъде ВАС не е казвал, че те трябва да компенсират своите разходи като прихващат от НЕК, подчерта той. Това води до един дисбаланс в системата. Според мен действията на трите ЕРП дружества, които изглеждат координирани, имат за цел да дестабилизират системата. Енергийната система е част от националната сигурност, категоричен е министър Стойнев.

Той е провел среща с различни ръководства на институции. ДКЕВР е направила среща с всички ЕРП дружества и им е заявила, че до вторник те трябва да върнат по сметките на НЕК 318 милиона лева. Ако до вторник тази сума не се върне, ДКЕВР, според закона, може да започне процедура по отнемане на лицензите им, каза Стойнев.

Длъжен съм и да сезирам прокуратурата, защото смятам, че това е неправомерно и неоснователно действие от страна на ЕРП дружества и разбира се, ако са виновни, те трябва да си понесат своята отговорност, добави министър Стойнев.