Загиналият спецполицай Емил Шарков ще бъде погребан днес като герой с военни почести. Близки и колеги ще го изпратят в последния му път в Боянските гробища от 13 ч.

Очаква се в началото на идната седмица Емил Шарков да бъде награден посмъртно, съобщи бТВ.

БГНЕС припомня, че полицаят Емил Шарков бе убит на 14 март в Лясковец при неутрализирането на 53-годишния Петко Савов, който откри огън при опита да бъде задържан. Други трима полицаи бяха ранени и впоследствие транспортирани във ВМА-София. Стабилно е тяхното състояние и на тримата са направени операции.

Савов се барикадира в дома си на 14 март в Лясковец и обсипа спецполицаите с куршуми. Причината – от 2010 г. пише жалби, че децата от близкото училище вдигали шум. Савов не е излизал от дома си в продължение на 4 години и е живеел там с майка си.

При акцията Петко Савов също бе ранен. В момента той е в реанимацията на Великотърновската болница.

Полицията вече задържа майката на Савов. Причината за задържането е, че по време на спецакцията на МВР по обезвреждане на нейния син, тя се е опитвала да заблуди униформените, че синът й е починал, с цел те отново да щурмуват къщата. Това е можело да доведе и до още жертви с оглед на тежкото въоръжение, което Савов е имал в дома си.