Жълт код е обявен за 16 март в 20 области на страната заради силен вятър, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Силистренска, Добричка, Шуменска, Търговищка, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Старозагорска, Пловдивска и Хасковска. През денонощието в тези области ще духа силен западен вятър, с пориви до 15-20м/с.

В 8 области обявеният код е зелен, там ще духа по-слаб вятър. Това са областите София област, София-град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска.

Времето ще бъде твърде динамично. През страната бързо ще премине студен атмосферен фронт. В страната ще задуха умерен и силен западен вятър. Ще се заоблачи. Температурите сутринта ще са между 3° и 8°, в София 4°. През деня в тила на преминалия атмосферен фронт, ще бъде с променлива облачност, значителна преди обяд над Източна България, но почти без валежи. Облачността от запад на изток след обяд постепенно ще намалява. През целия ден ще се задържи твърде ветровито, като в Северна България и на моменти из Тракия скоростта на западния вятър ще достига 15-20 м/сек. Максималните температури за деня ще са между 13° и 18°, в София около 14°.