Русия може да се изкуши да отдели други области от Украйна след Крим, за да ги включи в проекта си за Евразийски съюз. Такъв сценарий прогнозира координаторът на Германия за Русия и председател на Германо-българския форум пред седмичното издание на Бундестага „Дас парламент”.
Нищо няма да промени волята на Москва да присъедини Крим към територията си след планирания за неделя референдум, заявява Ерлер. Въпросът за анексирането на Крим „отдавна е решен от руските ръководители и нищо не позволява днес да смятаме, че можем да променим това”, изтъква експертът.

Руският президент Владимир Путин искаше да включи цяла Украйна в проекта си за Евразийски съюз - еквивалент на ЕС за страните от бившия Съветски съюз. Планът беше създаден преди политическата криза и опозиционните демонстранти да накарат украинския президент Виктор Янукович да избяга от страната и да го свалят от власт на 22 февруари.

„Резервният вариант за Путин е поне някакви части от Украйна да влязат в неговия Евразийски съюз. От тази гледна точка е възможно Крим да е само началото”, заяви Ерлер.

Междувременно в Крим започна работа мисия международни наблюдатели - ден преди референдума за присъединяването му към Русия, предаде ИТАР-ТАСС. Мисията от Европейския институт за наблюдение на демокрацията и изборите със седалище Брюксел е в състав 30 души, представители на Полша, Австрия, Франция, Германия, Белгия, България, Унгария, Гърция, Италия и Латвия.

Сред наблюдателите има депутати от Европейския парламент, членове на европейски национални парламенти, европейски експерти по международно право и правозащитници, съобщи координаторът на мисията, директорът на Европейския център за геополитически анализ Матеуш Пискорски.

„Наблюдателите планират да посетят всички райони на Крим и да проверят дали процедурите по подготовка и провеждане на референдума са в съответствие с местното законодателство и с международните стандарти по организиране на референдуми”, каза Пискорски.