Малайзийският премиер съобщи на пресконференция, че според разследващите изчезването на самолета на малайзийските авиолинии миналата събота е резултат от преднамерени действия.
Самолетът Боинг 777 с 239 души на борда изчезна на път от Куала Лумпур за Пекин на 8 март.
Според радарни данни след потеглянето на североизток към китайската столица самолетът е сменил посоката и прекосил Малайзия в западна посока.
На пресконференция министър-председателят Наджиб Разак каза, че траекторията, по която е пътувала машината, говори, че някой умишлено го е върнал от маршрута към Пекин и той е прелетял над Малайзия, след което е бил отклонен в западна посока.
Следователите потвърдиха, че самолетът, засечен от военен радар, е изчезналият от полет Ем Ейч 370 и че транспондерът му най-вероятно е бил дезактивиран, преди да достигне източното крайбрежие на Малайзия, допълни Разак.
Сега властите се опитват да проследят самолета по два възможни коридора - северен от границата с Казахстан и Туркменистан към Северен Тайланд, и южен от Индонезия до южния Индийски океан. Премиерът каза, че разширяването на зоната на издирвателните работи е основано на последни сателитни данни.
"Ясно е, че търсенето на самолета навлезе в нова фаза. Надяваме се новата информация да ни доближи до намирането му, посочи Разак. Освен това ще фокусираме усилията си върху това кой и защо може да е установил контрол над самолета."
Премиерът допълни, че засега не могат да бъдат потвърдени предположенията, че самолетът е бил отвлечен, и че все още се разследват всякакви версии за причините за отклоняването му от маршрута.
Малайзийският премиер съобщи освен това, че издирвателната операция в Южно китайско море, където за първи път е бил изгубен контактът на контролната кула с апарата, ще бъде преустановена и усилията ще се съсредоточат в Индийския океан.