В щаб-квартирата на радикалната организация "Десен сектор" в Харков са държани трима заложници - двама охранители и един милиционер.

Това съобщи кметът на Харков Геннадий Кернес, който е под домашен арест, но активно комуникира по телефона. "След преговори бойците са освободили единия от заложниците. В сградата се намират около 40 радикали. Единият от другите двама заложници е милиционер", заяви Кернес за ИТАР-ТАСС.

При стълкновенията между жители на Харков и бойци от "Десен сектор" загинаха двама души. "Има два трупа, вероятно на полицаи", заяви Кернес. В момента в Харков тече операция по "неутрализиране на радикалите". Т.нар. "Антимайдан" е отцепен, като всички подстъпи към центъра на града са блокирани.

Милицията е обградила сградата, използвана като щаб от бойците от "Десен сектор", които отказват да излязат. По-рано бе съобщено, че от прозорец на сградата излиза огън. От втория етаж на зданието пък бяха хвърлени шумови гранати и коктейли "Молотов".

С население от близо 1,5 млн. души Харков е вторият по численост град в Украйна след столицата Киев. 50% от жителите на града са украинци, а руснаците са около 40%. Това е в основата на нееднозначното отношение на местните към смяната на властта в Киев.