Осъденият на първа и оправдан от апелативния съд за пране на пари и източването на 7,5 млн евро от програмата САПАРД бизнесмен Марио Николов беше засечен в четвъртък на вечеря на четири очи с бившия член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и настоящ командирован съдия във Върховния административен съд Петър Стоянов.
Те вечеряха октопод и пиеха бяло вино в гърцкия ресторант "Yamas" на ул. "Дойран" № 15 в квартал "Белите брези" в столицата. Двамата бяха седнали удобно в крайното дясно сепаре от входа на ресторанта, точно под телевизора, докато започваше мачът между "Лудогорец" и "Валенсия".
Сепарето в гръцкия ресторант е отделено с бял параван от останалите маси и е единственото място, което няма витрина към улицата. Марио Николов беше седнал с гръб към стената, а съдията точно срещу него на маса за двама в полупразния ресторант.
Ден по-рано Върховният касационен съд възобнови делото за пране на пари, източени от програмата САПАРД.
В края на миналата година Петър Стоянов е бил докладчик по дело с фирмата свързана с брата Марио Николов - Петър. "Лидерпак" е водила дело срещу "Агенция Митници" за пропуснати ползи. Петър Стоянов отсъжда в полза на фирмата свързана с брата на сътрапезника си обезщетение в размер на 561 094 лв. което агенцията трябва да плати.
Петър Стоянов отменя решението на Административен съд-София град, който няколко месеца по-рано е отхвърлил иска като неоснователен.
Става дума за казус от 2006 г., когато Агенция "Митници" е задържала във Варна контеинери със соев протеин, идващ от Китай. След като фирмата не е изпълнила формалностите си, митничарите са продали продуктите. "Лидерпак" твърди, че е претърпяла пропуснати ползи от продажбата, пише "Капитал".