Групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент (ЕП) провежда изнесено заседание в София. Домакини на събитието са българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. 
В рамките на вчерашния ден имахме доста интензивни и интересни политически срещи, които започнаха с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Бяха му поставени въпроси по отношение на миграцията и политиката на България в тази посока, съобщи Ангел Джамбазки на пресконференция с български журналисти.
След това имахме среща с министъра на външните работи, на която обсъдихме подробно последствията от войната в Украйна, както и нашият много важен въпрос, свързан със защитата на правата и интересите на българите в Република Северна Македония, допълни той.
Джамбазки съобщи, че е имало среща и с президента Румен Радев, към която е имало голям интерес от страна на групата. От разговора с него излезе идеята и решихме да направим посещение на нашите нидерландски и белгийски представители на границата, с оглед на това те да усилват натиска в своите държави, за да бъде премахната последната пречка пред присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство, информира Джамбазки. По думите му този въпрос изобщо не е технически, той е изцяло икономически, изцяло политически и изключително несправедлив. В отговор на въпрос той уточни, че са се разбрали в рамките на не повече от два месеца да направят посещение на европейски представители на границата.
Ангел Джамбазки каза, че цялата група на Европейските консерватори и реформисти подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген. В групата няма хора, които да са против, против е нидерландският министър-председател Рюте, допълни той.
По повод Северна Македония, евродепутатът Ладислав Илчич (Хърватия) коментира, като бивш гражданин на Югославия, че сърбите са били господстващата нация в Югославия, тя винаги е описвала българите като "лошите" и е имала доста силна дипломация в този аспект. Така че трябва да се разпространява истината за Северна Македония и вие можете да го направите, допълни той.
На въпрос относно заплахата да бъде обявен за персона нон грата в Република Северна Македония, Ангел Джамбазки коментира, че тази заплаха е била изключително забавна, защото, по думите му, "показва нивото на страх и притеснение в тази ясно изразена антибългарска, просръбска, проруска власт в Скопие". Той отбеляза, че за персона нон грата се обявявят дипломати. Това, което могат да направят, е да не позволят на човек да влезе на територията на държавата им, което направиха със стотици български граждани, нагло нарушавайки двустранния протокол, в който има договаряни, обещавани многократно общи чествания, допълни Джамбазки.   
От Групата на Европейските консерватори и реформисти отчитат, че силата на консервативните политически сили в Европа расте, поради провала на масовата левичарска политика и поради догматизма, с който се подхожда към зеления преход.
Днес от Групата са имали и среща с главния прокурор Иван Гешев. Изнесеното заседание в София продължава и утре.