Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши съобщи днес в Токио, че двете страни са сключили редица двустранни споразумения в момент, в който търсят начини да засилят връзките си в отбраната на фона на растящите амбиции на Китай в региона, предаде Франс прес.
"Стратегическото ни партньорство е по-силно от всякога, докато плаваме заедно насред бурните води на нашия регион", заяви Маркос след среща с японския премиер Фумио Кишида.
Визитата на филипинския ръководител на архипелага започна седмица след като бе огласено споразумение със САЩ, осигурило на американските военни достъп до още четири бази в страната му. А същевременно Филипините и Япония вече преговарят по ключова спогодба в областта на отбраната.
Това "споразумение за реципрочен достъп" ще позволи на всяка от двете страни да разполага войски на територията на другата за учения и други операции.
Япония, която окупира Филипините по време на Втората световна война, подписа наскоро подобни военни споразумения с Великобритания и Австралия.
Отделно Маркос и Кишида вече договориха мерки за ускоряване на разполагането на войски в рамките на хуманитарната помощ и спасителните дейности при бедствия.
Избирайки този подход, двамата лидери се стремят да не разгневят Пекин, смята Ренато Де Кастро от университета "Ла Сал" в Манила. "Двете страни добре осъзнават, че са засегнали чувствителна струна в Китай, създавайки възможност Китай да бъде обкръжен в Азия", заяви той за АФП.
От гледна точка на Пекин "това би могло да постави началото на една "азиатска НАТО", изправена срещу Китай, добави политологът.
По време на това посещение филипински и японски министри подписаха още редица спогодби в сферите на инфраструктурата, селското стопанство и технологиите, а днес Фердинанд Маркос-младши бе приет и от японския император Нарухито.