Френската академия приема днес Марио Варгас Льоса, Нобелов лауреат за 2010 г. и първият, който влиза в нея, без да е писал на френски език, съобщи АФП.
Перуанско-испанският писател е на 86 години. Той бе избран от колегите си през ноември 2021 г.
Съгласно традицията Варгас Льоса трябва да произнесе слово във възхвала на предшественика си. Това е философът Мишел Сер, който заемаше 18-о кресло, преди да почине през 2019 г. Тази реч е написана с помощта на френския преводач на Льоса - Албер Бенсусан.
Писателят показа, че полемиките не го притесняват, като покани в Париж по повода бившия крал на Испания Хуан Карлос. Той живее в изгнание в Обединените арабски емирства (ОАЕ). В Испания популярността на Хуан Карлос намаля рязко след серия от скандали, сред които оплакване от тормоз от неговата бивша любовница Корина Ларсен, разкрития за разточителния му начин на живот и лов на слонове в Ботсвана.  
Избирайки Марио Варгас Льоса за член на Френската академия, институцията не само игнорира факта, че той никога не е писал на френски език  - това не е задължително условие за членство - но игнорира и възрастта на писателя. Льоса е роден през 1936 г., а членовете на Академията не трябва да са над 75-годишна възраст към датата на приемането. Голямо негово предимство е Нобеловата награда. Френската академия не можеше да се похвали с нобелист, откакто почина Франсоа Мориак. Той беше "безсмъртен" от 1933 г. до 1970 г., а спечели наградата през 1952 г.