Полският министър на вътрешните работи заяви днес, че Полша ще затвори ключов граничен пункт с Беларус до второ нареждане, съобщи Ройтерс, тъй като отношенията между Варшава и Минск достигнаха до нови низини.
И без това обтегнатите отношения между двете страни се изостриха още повече вчера, когато беларуски съд осъди журналист от полски произход на осем години затвор в процес, който според Варшава е бил политически мотивиран.
Поради важни съображения за държавната сигурност реших да преустановя до второ нареждане от 12:00 ч. (местно време) на 10 февруари тази година движението на полско-беларуския граничен пункт "Бобровники", написа в "Туитър" полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински.
"Бобровники", който е на над 200 километра североизточно от Варшава, е един от ключовите контролно-пропускателни пунктове между Полша и Беларус, отбелязва Ройтерс.
Полският вътрешен министър също така заяви, че в резултат на вкарването в затвора в Беларус на журналиста Анджей Почобут той ще поиска и включването в списъците със санкции и на други лица, свързани с беларуския президент Александър Лукашенко.
Министерството на външните работи на Беларус и посолството на страната във Варшава не дадоха коментар по случая.
Полша се превърна в ключово убежище за противниците на режима на Лукашенко, а Варшава се превърна в един от най-верните съюзници на Украйна, след като Русия нахлу в страната през февруари миналата година.
През 2021 г. Полша и Европейският съюз заявиха, че Минск е инсценирал мигрантска вълна на границите си - обвинение, което Беларус отрича. 
В Беларус живеят хиляди хора от полски произход, тъй като западната част на страната е била полска територия до промяната на границите след Втората световна война.