Няма да се прави компромис с издаването на лицензия за използване на свежо ядрено гориво на "Уестингхаус Електрик Швеция" на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това отговори на въпрос на БТА председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски на пресконференция в сградата на агенцията. Въпросът беше по повод това, че в края на 2022 г. АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок на атомната ни централа, а тази година компанията се очаква да получи пълния лиценз на ядреното гориво. Въвеждането на нов тип свежо ядрено гориво подлежи на разрешителен режим, за да се издаде лицензия, има няколко условия, уточни Бачийски. 
Притеснителното е, че графиците към момента и намеренията на лицензианта да подаде заявление не са много ясни, допълни председателят на АЯР. Причината е, че не всички анализи, които е необходимо да бъдат представени в Агенцията за ядрено регулиране, са готови. "Това, което правим, е да държим тясна връзка не само с нашия лицензиант, но и с Министерството на енергетиката, и правим всичко възможно да ускорим този процес, така че издаването на разрешение да не бъде компрометирано", заяви Цанко Бачийски. Той увери, че АЯР няма да направи компромис с безопасността. Агенцията ще се произнесе само тогава, когато се увери, че това гориво може да бъде използвано безопасно. По думите му това, че може горивото да няма лицензия да бъде използвано през 2024 г., не засяга АЯР. "Тогава, когато бъде доказана безопасността на горивото, тогава ще има разрешение", категоричен бе Бачийски.
Председателят на АЯР обясни по време на пресконференцията, че няма опасност АЕЦ "Козлодуй" да остане без свежо ядрено гориво към момента. За 6-ти блок има гориво до 2027 г., а за 5-ти блок тази пролет ще бъде заредено последното руско гориво и с него може да се работи до април 2024 г. Но ако дотогава не бъде лицензирано горивото на "Уестингхаус", може да се използва това от 6-ти блок. По договорка руската компания ТВЕЛ трябва до 2025 г. да прави по две доставки на година свежо ядрено гориво, обясни още председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.