Регионалното управление на образованието в София-град (РУО-София-град) организира първата от две кръгли маси в столицата за главни учители по Дейност 7 "Информационни кампании за ползите от дигиталната компетентност, кибербезопасността, медийната грамотност, защитата на интелектуалната собственост, промотиране на EU Code Week и други" по проекта "Образование за утрешния ден", финансиран по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския социален фонд. Това съобщиха от РУО в София-град.
На 13 февруари ще се състои втората кръгла маса. Тя ще бъде насочена към заместник-директори на образователни институции.
С проекта "Образование за утрешния ден" се цели насочването на образованието и образователните институции към дигиталните технологии чрез внедряването на нови решения за по-добро и персонализирано обучение, което да позволи на учителите да предприемат мерки с по-точни и ефективни подходи към всеки отделен ученик и за повишаване на мотивацията, включително извън класната стая.
В рамките на проекта "Образование за утрешния ден" беше разработена и пусната в експлоатация единна електронна платформа за образователни услуги и съдържание (ЕЕПОУС) "Дигитална раница".
БТА съобщи на 26 януари тази година, че учители и директори от всички 28 области на България ще бъдат запознати в детайли с електронната платформа за образователни услуги и съдържание "Дигитална раница" - през февруари.
Ползите за учителите са, че получават възможността да създават и използват интерактивно образователно съдържание, което да улесни и промени начина на преподаване, ще направи уроците  по-интересни и атрактивни, и ще мотивира допълнително ученици и учители.
В "Дигиталната раница" учениците ще открият интерактивни уроци и дигитални образователни пособия, онлайн упражнения, домашни и тестове. Съдържанието на "раницата" предоставя възможност и за персонализирано дигитално съдържание, определено от учител към конкретен ученик.
Дигитализацията в образованието е приоритет на Европейската комисия. Прилагането на облачни технологии в образованието ще осигури достъпност, актуалност и управление на образователните ресурси като основа за качествено образование. Основна дейност по проекта са обученията за придобиване на нови компетентности и дигитални умения.
Проектът "Образование за утрешния ден" е на обща стойност 103 213 202,01 лева и е с продължителност от 50 месеца. Проектът се изпълнява от Министерството на образованието и науката, като конкретен бенефициент.