Гаранционно споразумение за подкрепа на микро, малките и средни предприятия в страната подписаха Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българската банка за развитие (ББР) и "УниКредит Булбанк", съобщиха от банката. 
Споразумението предоставя възможност за гарантиране на портфейл от инвестиционни и оборотни кредити в размер на над 200 милиона лева. 
Гаранционната схема цели да улесни достъпа на фирмите до кредитен ресурс, като намали значително изискванията за обезпечение. Гаранцията от НГФ ще покрива до 50 процента от размера на новоотпуснатите инвестиционни и оборотни кредити, като ще допълни или замести обезпеченията по тях.
Финансиране ще могат да получат както действащи предприятия за разрастване на своята дейност, така и стартиращи компании и компании с кратка бизнес история. 
Кредитите ще се отпускат в левова и еврова валута, като крайният срок за включването им в гарантирания портфейл е 30 юни 2025 г. 
С помощта на гаранционната схема "УниКредит Булбанк" ще подпомага разработването и изпълнението на проекти, съфинансирани по оперативните програми на Европейския съюз. Споразумението насърчава още изграждането на собствени ВЕИ за нуждите на бизнеса, като по този начин подпомага прехода на страната към климатично неутрална икономика, се посочва в съобщението.
Това е 11-ото споразумение между "УниКредит Булбанк" и Националния гаранционен фонд. Партньорството между двете институции датира от 2010 г. До момента са подпомогнати над 2600 български фирми да започнат или да развият своя бизнес.