Представители на видинския комитет „Васил Левски“ представиха днес в Националния пресклуб на БТА в дунавския град програмата за отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола.  
Георги Иванчев, председател  от 2004 г. на Общинския комитет (ОбК) „Васил Левски“ - Видин, каза пред журналисти, че „ днес по достойнство трябва да си спомним за подвига на Апостола, да отдадем почит към неговата личност и дело, революционната му дейност. Да осмислим и съхраним за поколенията българската идентичност и историческа памет за подвига на идеолога, организатор и ръководител на българската национална революция“.
Ивайло Милушев, член на Управителния съвет на Общобългарския комитет „Васил Левски" и секретар на едноименния Общински комитет обяви мероприятията и инициативите, които ще се организират в годината, когато отбелязваме век и половина от гибелта на Апостола. Представени бяха и издадените по този повод дипляни и юбилеен вестник.
На 15 февруари в Общинския драматичен театър във Видин от 18:00 часа ще се проведе паметно честване, посветено на Васил Левски. Ще бъде прожектиран документалният филм „Васил Левски - вулкан от човечност“, спечелил второ място на проведена преди дни в Котел Национална ученическа конференция, посветена на Дякона. Филмът, допълни Милушев е дело на учениците от видинската Природо-математическа гимназия „Антим I“. Част от честването ще бъде и поетичен спектакъл по стихове на Иван Вазов „На теб Българийо свещена“, в изпълнение на артисти от Театъра на българската армия.
Видинският комитет „Васил Левски“ е издал и специална дипляна, посветена на Апостола. В нея акцентъг е поставен на един исторически факт - как гражданите на Видин са обединили усилията си и събират средства за изграждане паметник на Васил Левски, открит през 1938 г., пред който вече 85 години признателното поколение отдава почит и свежда глава.
На територията на Видинска област има създадени три общински комитета на името на Апостола - Брегово, Белоградчик и Видин, които са част от голямото семейство на Общобългарския комитет "Васил Левски", каза още Ивайло Милушев.
Председателят на Комитета в Брегово Кирил Кунчев обяви пред журналисти, че до момента в седем населени места в общината са поставени пометни плочи на Васил Левски. Това е част от тяхна инициатива, подкрепена от кметското ръководство на Община Брегово, пенсионерския клуб „Тимок“ и Средното училище „Св.св. Кирил и Методий“. Тяхната инициатива, във всички населени места в общината да има пометни плочи на Апостола, е единствената по рода си в страната, допълни Кунчев. До края на годината остава да бъде поставена и последната осма плоча в село Косово. Всички те са изработени от сиво-бял мрамор, с лика на Апостола, годината на раждане и годината на неговата гибел, на всяка една от тях е изписан текст от Етичния кодекс за народна работа, изготвен от Общобългарския комитет „Васил Левски“.