През последната една година видяхме колко е важна енергията за нас по трудния начин. Особено в последните дни, когато на преден план излезе важността от една специфична енергия - енергията на състраданието. Тази, която стопля душите, която захранва надеждите на десетките хиляди пострадали от унищожителното земетресение в Турция и близките на над 20-те хиляди жертви, каза Славка Бозукова, главен редактор "Стандарт" при откриването на форума "Власт и бизнес заедно за чиста енергия" в София.
Видяхме какво направи войната в Украйна с газа – цената му се изстреляха нагоре, наложи се спешно да се търсят алтернативни доставки и докато процесът мине на пазарна основа, се наложи и бизнесът, и домакинствата да плащат скъпо и прескъпо, посочи Бозукова. Това се случи и с цените на електрическата енергия в страните от ЕС, които използват синьото гориво като суровина за производството й, добави тя.
За щастие, България е сред големите производители на електрическа енергия от собствени източници, малко използва газ, задоволява всички свои нужди и има огромен излишък, което позволява сериозно да увеличи износа си. През първото полугодие на миналата година страната ни се нареди на трето място в Европа по нетен износ на електроенергия в абсолютни стойности, като за цялата 2022 г. експортът е нараснал с 40 на сто спрямо предходната, посочи тя.
В същото време обаче високите борсови цени на електроенергията поставиха българския бизнес в патова ситуация, заради което се наложи той да бъде компенсиран от свръхпечалбите на енергийните дружества. Скъпата енергия обаче трайно влезе в цената на стоките и наду инфлацията неимоверно, което пък създава други проблеми – не само пред икономиката, но и с това, че бърка всекидневно в джоба на всеки човек, уточни Бозукова.
Посоката, определена от Европейския съюз, е ясна – тя е към чистата енергия, като един от акцентите е върху възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Прогнозите на експертите от "Бритиш Петролиум" са, че до 2035 г. токът от ВЕИ ще се увеличи 15 пъти, за което трябва да бъдат построени по 600 гигавата нови мощности на година. Тенденцията от този процес вече е налице. През 2022 г. за първи път вятърните и соларните централи са произвели повече електроенергия в Европейския съюз, отколкото е произведена от изкопаем газ. На тази карта България се вписва много добре, като през 2022 г. фотоволтаичните централи у нас са произвели с 15,9 на сто повече ток спрямо 2021 година, каза още по време на форума Славка Бозукова.