Италианската министър-председателка Джорджа Мелони заяви днес, че решението на френския президент Еманюел Макрон да покани украинския президент Володимир Зеленски в Париж преди европейската среща на върха тази седмица е "неуместно", предадоха световните агенции.
"Поканата на Зеленски вчера (в Париж) ми се стори неуместна, защото мисля, че нашата сила тук е в единството", заяви Мелони. "Разбирам, че има вътрешнополитически въпроси,  разбирам факта, че може да се привилегироват вътрешните обществени мнения и нагласи, но има моменти, в които подобно привилегироване е в ущърб на каузата, и ми се струва, че един от тези случаи беше този, с визитата вчера в Париж на Зеленски", заяви Мелони.
В Париж Зеленски бе приет от френския президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец, а на тази среща присъства и германският канцлер Олаф Шолц. Според италиански медии обаче Мелони е била подразнена и е преживяла зле факта, че не е била поканена също.
Отношенията между Мелони и Макрон са по-скоро обтегнати заради миграционни въпроси.
Мелони днес също така подчерта, че "Италия е напълно ангажирана" с подкрепата за Киев след руската инвазия, като заяви, че италианският принос е всеобхватен и цялостен. 
"Наясно сме, че конфликтът в Украйна засяга всички нас", добави италианската министър-председателка. "Смятам, че най-добрият начин да се изгради вариант за диалог и мир е да се поддържат силите на бойното поле на балансирано ниво. Подкрепата за Украйна е най-добрият начин за постигане на възможни преговори", изтъкна тя. "Рим иска да бъде водещ играч, включително и в етапа на реконструкция (на Украйна)", заяви италианската министър-председателка.
Очаква се Мелони да проведе двустранни разговори в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел с украинския президент Володимир Зеленски. Зеленски пристигна за участие в срещата по-рано днес от Париж заедно с френския президент Еманюел Макрон.
Относно изказването на Мелони Макрон днес каза, че няма коментар. "Поисках да приема Зеленски, заедно с канцлера Шолц. Мисля, че това е нашата роля. Мисля, че президентът Зеленски е този, който прави оценка на форматите (за срещи), в които той избира да участва", подчерта Макрон.
"Онова, което е важно, е ние да бъдем ефикасни като колектив и да имаме стратегия, която да ни позволи да постигнем траен мир, тоест мир, който зачита Украйна в нейните права и нейните граници, мир, който зачита справедливостта, предвид престъпленията, които бяха извършени, и мир, който позволява да се изгради една трайна и устойчива рамка на сигурността за нашата Европа", допълни Макрон.
По време на визитата в Париж вчера той връчи на украинския си колега и ордена на почетния легион, припомня Ройтерс.