Възпитаници на Клуб „История“ от Първа езикова гимназия във Варна завоюваха първо място в Националната ученическа конференцията „Васил Левски - вулкан от човечност“, проведена в Котел по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола. Те участваха в конкурса с четири филма, единият от които е получил най-висока награда, каза за БТА преподавателката на децата Нела Димова. 
Отличеният осемминутен филм със заглавие „Васил Левски - надеждата на народа“ е дело на единадесетокласниците Никола Стамов и Румяна Цветкова и съдържа материали от фонда на Държавен архив - Варна, както и възстановка, осъществена в Музея на Възраждането в града. „Това е един много сериозен изследователски проект, в който те проучиха документи, свързани с Иван Драсов и неговите спомени за периода, в който са работили заедно с Васил Левски“, разказа Димова. Учениците са се запознали с писмата, разменени между двамата, които представят във видеото. В направената от тях възстановка присъства клетвата над Библията с камата и револвера, сподели още учителката. 
По време на конкурса в Котел двамата ученици са защитили с презентация своя труд, като според Димова, представянето им е било на академично ниво и е оценено високо от журито с председател проф. Пламен Митев. 
Националната ученическа конференция, посветена на Васил Левски, бе инициирана от Министерството на образованието. Организатор бе Средно училище „Г.С. Раковски“ в Котел, чийто ученици също са отличени с първа награда, заедно с варненските. В конкурса участваха 50 филма от 25 училища от цяла България, сподели още Димова.
Филмът „Васил Левски - надеждата на народа“ на Клуб „История“ ще бъде прожектиран на 16 февруари в Първа езикова гимназия във Варна. Още няколко инициативи са предвидени в училището по повод 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата, съобщи преподавателката. Ще бъдат представени и останалите филми, участвали в конкурса в Котел. 
Ще бъде експонирана изложба под наслов „Васил Левски - вулкан от човечност“, в която децата ще покажат материали, издавани от клуба през годините, както и документите, участвали на конкурса в Котел. Всеки от тях ще изпише мисъл на Левски, която го е впечатлила. 
На 16 февруари във фоайето на гимназията ще се състои и родолюбиво голямо междучасие с рецитал на стихотворения от Ботев и Вазов, който е подготвен за национален конкурс в Ловеч. Ще бъдат прочетени и есета на тема „Аз съм Левски“. На 17 февруари първият час в Езиковата гимназия във Варна ще започне с рецитация на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ във всички класове. 
Клуб „История“ към Първа езикова гимназия - Варна съществува от десет години. На фигурата на Васил Левски те са посветили списание, издадено преди пет години, съобщи Нела Димова.