Моноетнически съюзи в Сърбия биха могли да формират унгарците, бошняците, албанците и българите, но Сърбия не им дава възможност, а изисква същото нещо да се основе в Косово, заяви премиерът на Косово Албин Курти, предаде КосоваПрес.
Курти съобщи, че малцинствата в Сърбия са 21 на брой, а 11 общини в Сърбия се ръководят от кметове, които не са сърби. 
Сърбия обвинява Косово, че не спазва Брюкселското споразумение, подписано преди почти десет години, особено в частта за формиране на Съюз на сръбските общини (ССО). Конституционният съд на Косово обаче обяви създаването на такъв съюз за противоконституционно, тъй като той не включва останалите етнически общности и може да доведе до упражняване на изпълнителна власт.
Курти заяви, че формирането на ССО не е негов приоритет и миналата седмица представи условия за основаването му, като подчерта, че Съюзът може да бъде създаден единствено като част от общото споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Властите в Косово изразиха притеснения, че такъв съюз би могъл да подкопае държавността на страната.
Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. ЕС и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.