Като успешна за обществото и трагедия за МВР оцени главният секретар на министерството Светлозар Лазаров операцията от тази сутрин в Лясковец, при която 53-годишния Петко Петков уби един полицай и рани други трима.

Той нарече загиналия полицай Емил Шарков герой и разказа, че той е бил улучен докато е прикривал изтеглянето на колегите си. Един от куршумите е уцелил горната лява част на щита му, щитът се е завъртял и втори куршум е попаднал в главата на полицая, уточни главният секретар на МВР.
Лазаров изрази най-дълбоки и искрени съболезнования към семейството на служителя на МВР.

Полицаят е родом от Свищов, имал съпруга и едно дете, вчера е имал рожден ден и е навършил 40 години.
На пресконференция Лазаров разказа какви са били досегашните действия на властите по отношение на Петко Савов Петков. Същата хронология бе разпространена по-рано и от прокуратурата.

От изказванията на Лазаров стана ясно, че властите са бездействали няколко години. Той не посочи кой е отговорен за отлаганите няколко пъти досега действия на МВР по отношение на Петков, за който се е знаело, че притежава оръжие и е неуравновесен.
Лазаров каза, че след като се направят необходимите анализи, в МВР ще решат кой носи отговорност за операцията. Главният секретар добави, че не иска да политизира ситуацията и да упреква някого.

Акция по задържането на Петко Петков е бил единственият възможен вариант, според психолозите на МВР, каза още Лазаров. По думите му психолозите са стигнали до извода, че Петков е емоционално неуравновесен, агресивен и склонен към импулсивни прояви. Според психолозите преговори с него е нямало да помогнат.
По думите му през 2012 г. е било преценено, че акция по задържането на Петков е опасна за спецполицаите. Главният секретар посочи, че само един човек в МВР е имал възможност да отмени подобна операция, но отказа да уточни точно кой.
На 10 февруари 2012 г. прокуратурата е отправила искане към съда Петков да бъде настанен в заведение за лечение на психичноболни, каза Светлозар Лазаров. Решението на съда обаче не е било изпълнено. По думите на Лазаров в случая става въпрос за отказ от правосъдие от страна на МВР.

Преди да започне да стреля, Петко Петков е обещал да се предаде

Спецполицаите са успели първо да арестуват майката на Петков, а после и самия него. Той вече е бил ранен и кръвозагубата го е била направила неадекватен, коментира Лазаров.

До този момент от МВР са правили всичко възможно да се избегне задържането по този начин, защото е било опасно за хората и полицаите. След последните заплахи, които Петков е отправил, да простреля деца от училище СОУ "Максим Райкович" в Лясковец, полицията е трябвало да предприеме тези мерки, каза Лазаров.

По думите му има данни за предходни случаи, в които Петко Петков е стрелял. От МВР съобщиха, че Петков е работил за кратко в предприятието за производство на оръжия и боеприпаси "Аркус" и вероятно от там е придобил познанията си да борави с оръжие.
От 2011 г. насам полицаи са правили опити за контакт и с неговата майка, която обаче също е била некомуникативна. Психолозите смятат, че Петков най-вероятно е отключил психическо заболяване през 2011 г., когато се е барикадирал в дома си.