Председателят на комисията по международни отношения в Конгреса на САЩ  Робърт Менендес одобри продажбата на изтребители пето поколение F-35 на Гърция, след което ще последва установената процедура и ратификация на отбранителния договор, информира АНА-МПА.
Менендес съобщи, че преди два дни е дал одобрението си да бъдат продадени на Гърция изтребители F-35. Според процедурата одобрение е нужно да дадат също председателят и заместник-председателят на  Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ Майкъл Маккол и Грегъри Мийкс. Щом това съгласие бъде осигурено, американското правителство ще уведоми официално Конгреса на САЩ за продажбата на F-35 на Гърция и оттам ще последва процедура за ратификация на договор за отбрана.
Робърт Менендес изрази личното си несъгласие с искането на Турция да закупи американски бойни самолети F-16, като поясни, че причината за това са действия на Турция, които според него са в противовес с ценностите и стратегическия интерес на САЩ.
В контекста на удовлетворението си от свършената работа по бъдещата продажба на Гърция, той се самоопредели като „почитател на гръцкия народ“ и подчерта, че страната „не е враждебно настроена към съседите си, а точно обратното“.
Според Менендес Източното Средиземноморие (и по-конкретно цитира Гърция, Кипър и Израел) предоставя богати възможности за по-добра сигурност и икономика. В този контекст той изрази задоволството си от вдигането на ембаргото върху продажбата на оръжия на Кипър, като същевременно призна, че Република Кипър е предприела важни стъпки за ограничаване на руското влияние.
По отношение на президентските избори в Кипър той отбеляза, че независимо от избора на народа добрите взаимоотношения със САЩ ще продължат да се поддържат.
Председателят на комисията по международните отношения спомена и „продължаващата незаконна окупация на Кипър“, призовавайки правителството на САЩ да покаже по-твърда позиция и да работи с Европейския съюз за оказване на натиск върху Анкара. „Неприемливото е, че почти половин век най-милитаризираното място в света е северната част на Република Кипър,“ добави той.
Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара. Буферната зона между двете части на острова се наблюдава от мироопазващи сили на ООН.Република Кипър е член на Европейския съюз от 2004 г., но законодателството на ЕС се прилага само в южната част на острова.