Синът на капитан Витолд Пилецки, полски военен герой, който доброволно се оставя да бъде изпратен в Аушвиц, но по-късно е екзекутиран от полското комунистическо правителство, получи 1,5 милиона злоти (320 000 евро) за вредите, претърпени от баща му, предаде за БТА полската агенция ПАП.
Анджей Пилецки бе предявил иск за обезщетение на стойност 26 милиона злоти (5,5 милиона евро) от държавната хазна, а делото бе образувано пред Окръжния съд във Варшава през ноември 2022 година.
Капитан Пилецки, който е и съосновател на Тайната полска армия (ТАП) и войник в "Армия Крайова" (АК), е екзекутиран през 1948 г. по обвинения в работа в полза на "чуждия империализъм".
Мястото, където той е погребан, остава неизвестно.
Смъртната присъда е отменена през 1990 г., а през 2006 г. капитанът е награден посмъртно с орден "Белият орел" и през 2013 г. е повишен посмъртно в чин полковник.
По време на Втората световна война Пилецки умишлено позволява да бъде заловен от германците и да бъде изпратен в Аушвиц, за да събере информация за лагера и да създаде нелегална съпротивителна организация.
Той е автор на "Доклада на Витолд" - първото изчерпателно описание на зверствата, извършени в Аушвиц, който се превръща в епицентър на нацисткия Холокост над европейските евреи.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с полската агенция ПАП.)