Представители на асоциациите на жертвите от Босна и Херцеговина се събраха днес пред сградата на съда и прокуратурата на Босна и Херцеговина в Сараево, за да изразят възмущението си от начина, по който се обработват делата за военни престъпления, предаде босненската агенция ФЕНА.
Председателят на Асоциацията на родителите на убити деца при обсадата на Сараево Фикрет Грабовица каза, че е невероятно, че след 19 години работа на прокуратурата на Босна и Херцеговина все още няма обвинения за обсадата на Сараево, по време на която бяха убити 11 540 души, от които 1601 деца.
Той смята, че напоследък има повдигнати по-маловажни обвинения, като според него е особено показателно, че случаят с улица „Доброволячка“ е „рециклиран“ няколко пъти.
„Това показва, че прокуратурата се опитва да изравни отговорността, престъпленията и други неща, а това води до заключението, че тя е съучастник на ретроградни сили, които работят за унищожаването на Босна и Херцеговина“, каза Грабовица.
Председателката на Асоциацията "Майки от Сребреница" Фадила Ефендич каза, че е най-засегната от факта, че се вменява вина на хора, които според нея са невинни.
Тя подчерта, че политиците от Република Сръбска най-много биха искали истината да остане скрита и че с лъжи се опитват да се спасят от обвинения.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с босненската агенция ФЕНА)