Посетителите на един от най-емблематичните културни паметници във Флоренция - баптистерия „Сан Джовани“, получават уникален шанс да видят отблизо мозайките на тавана, благодарение на иновативен подход към планираната реставрация, съобщава АП.
Вместо да ограничават достъпа на обществеността по време на шестгодишното почистване на свода, в паметника е изградена платформа върху скеле за реставраторите, която обаче ще позволи на неголям брой посетители да видят мозайките на тавана на нивото на очите си.
„Възползвахме се от възможността да улесним обществения достъп чрез специални маршрути, които ще доведат посетителите до пряк контакт с мозайките“, каза архитект Самуеле Качали, отговарящ за реставрацията на обекта. Той нарече новата обиколка по скеле на свода на баптистерия „уникална възможност, която едва ли ще се повтори през следващите десетилетия“.
Посещенията на платформата върху скелето, което израства като гъба от пода на баптистерия и достига височина 32 метра от пода, започват на 24 февруари, като трябва да бъдат предварително резервирани.
Баптистерият с осмоъгълна форма е един от най-забележителните паметници във Флоренция, известен може би повече с външния си вид с редуващите се геометрични шарки от бял мрамор от Карара и зелен мрамор от Прато и трите големи бронзови врати, изобразяващи библейски сцени.
Вътре обаче се намират впечатляващи мозаечни сцени на Страшния съд и Йоан Кръстител, датиращи от XIII в. и изградени от около 10 милиона каменни и стъклени парчета върху стена и купол с обща площ от 1000 кв. м.
Шестгодишната реставрация, първата от повече от век насам, включва диагностика на настоящото състояние на мозайките и намеса там, където е необходимо. В плановете влизат справяне с теча на вода от покрива, отстраняване на натрупаната от десетилетия мръсотия и повторно залепване на част от мозаичните камъни, за да се предотврати отделянето им.