Председателят на Партията на демократичното действие в сръбската област Санджак Сулейман Углянин изпрати до президента на Сърбия Александър Вучич, до ЕС и САЩ писмо, в което иска бошняците в Сърбия да получат същите права, които Белград иска за сърбите в Косово, съобщава вестник "Данас".
"Като представители на бошняците в Сърбия не сме доволни от положението и отношението /към нас/ и искаме в продължението на диалога на бошняците в Сърбия да бъдат осигурени същите права по модела, който се иска за сръбската общност в Косово", посочва Углянин, цитиран от Косово онлайн.
Той каза на президента на Сърбия, че "тази позиция може да му послужи при взимането на окончателно решение за френско-германското предложение" за Косово.
Углянин посочи и че последиците, пред които може да бъде изправена Сърбия, ако откаже да приеме предложението, "биха били огромни за бошняците и носят неизвестност и нестабилност".
Углянин изпрати писмото също до европейския външен министър Жозеп Борел и до специалните пратеници на ЕС и САЩ за диалога и Западните Балкани Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар.
Углянин и депутатите Шаип Камбери, Енис Имамович и Селма Кучевич разговаряха в събота в Прищина с косовския премиер Албин Курти за статута на бошняците и албанците в Сърбия, отбелязва "Данас".