Д-р Ахмет Кубаджък, родом от Шанлъурфа, близо до Адана, Турция и д-р Даниел Кировски, родом от Струмица, Република Северна Македония, които работят от няколко години в Центъра за спешна медицинска помощ – София заминават за Турция в помощ на пострадалите от земетресенията, станали на 6 февруари 2023 г. Това обявиха двамата пред журналисти. Очаква се до дни близо 30 лекари, медицински сестри, фелдшери и парамедици от ЦСМП-София да заминат за Турция.
Родителите ми живеят в Адана, те са живи и здрави, но искам да отида там, за да помогна, каза д-р Кубаджък. По думите му има много пострадали, които се нуждаят от медицинска помощ. Ние сме доктори, които трябва да помагаме на хората, каза още той и допълни, че за първи път ще оказва помощ в ситуация след земетресение. 
Д-р Кировски посочи, че имат пълна готовност да заминат, като в момента се уточнява мястото, където ще бъдат настанени и ще работят. Това е огромно бедствие и за нас няма значение колко време ще останем там, за да помагаме, ще останем колкото време е необходимо, допълни той. Аз съм преди всичко лекар, това е мой дълг, добави д-р Кировски. Подготвени сме с лекарства, стерилни материали, банки, шини и др. Д-р Кирковски добави, че е участвал като доброволец след земетресение в Измир, Турция.
Има достатъчно лекари и медицински сестри, които ще останат да работят в Центъра и заминаването ни няма да се отрази на София и областта, каза още той.
По-рано днес от Министерството на здравеопазването съобщиха, че има готовност за заминаване за Турция на работещи в спешна помощ, травматолози и медицински сестри. Специалистите са от ЦСМП-София, столичната болница „Св. Анна“, от  "Пирогов” и от Специализираната болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Очаква се българските медици да отпътуват за Турция в близките дни, допълниха от Министерството на здравеопазването.