Германският автомобилостроител "Порше"  (Porsche) заяви, че е-горивата не трябва да са по-скъпи от петрола или дизела в бъдеще, предаде ДПА.
Барбара Френкел, мениджър по доставките на автомобилостроителя, каза, че очаква политиците или да обложат емисиите от традиционните горива получени от изкопаеми източници или да предоставят на е-горивата бонус заради намаляването на емисиите въглеродния диоксид, което те постигат. 
Говорейки днес на събитие за бизнес журналисти в Щутгарт, тя заяви, че по-скоро предпочита стимули за е-горива, а не по-високи данъци за изкопаеми горива. 
Е-горивата са синтетични енергоизточници, произведени от водород и други газове, използвайки електричество.
"Порше" отвори завод за производство на е-горива в Чили през декември миналата година. В пилотна фаза там ще бъдат произведени 130 000 литра гориво, като те ще нараснат до 550 милиона годишно до 2027 година.
Производителят на спортни автомобили нееднократно предложи е-горивата като допълнение към електрическата мобилност.
"Порше" иска да предложи 80 на сто от автомобилите си като изцяло електрически до 2030 година. 
Франкел настоява, че плановете на компанията за е-горива не са вратичка, за да може да се предлага моделът "Порше 911" с двигател с вътрешно горене и след поставената от ЕС цел за излизането им от употреба през 2035 година.
Тя подчерта, че по пътищата ще има много автомобили, които да бъдат зареждани с гориво и след 2040 година.