Българската телеграфна агенция (БТА) откри свой Национален пресклуб в Самоков. На церемонията присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на туризма Илин Димитров, кметът на Самоков Владимир Георгиев, областният управител на Софийска област Радослав Стойчев, общински съветници, общественици и жители на града.
Националният пресклуб бе осветен от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. 
„За две години БТА удвои националните пресклубове (кореспондентски бюра, които изгражда в България и чужбина съгласно закона, от точно 20 години след първия Национален пресклуб в София и първия извън столицата във Велико Търново, отворени през 2003 г.). В началото на 2021 г. бяха 15 (като за две години обновихме и тях). А днес в Самоков откриваме 31-ия - БТА има пет в чужбина, в съседни страни и страни с български общности (в Скопие - Република Северна Македония, Букурещ - Румъния, Анкара - Турция, Босилеград - Сърбия и Тараклия - Молдова), българския военен научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий”, София (още от 1991 г. предишната зала за събрания и тържества започва да се използва за пресконференции), 22 други областни града и Казанлък“, каза в словото си генералният директор на БТА Кирил Вълчев.  
Той заяви, че има намерение да актуализира средносрочния план на БТА и национални пресклубове - кореспондентски бюра да бъдат открити в градове с население над 15 000 души. С приоритет ще бъдат градове, които са отдалечени от областния център и/или с по-голямо значение за икономиката и туризма на страната, допълни Кирил Вълчев. 
Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви от своя страна, че Българската телеграфна агенция е сред трите национални медии, които са емблема за достоверност на новините. 
В последните месеци и години сме свидетели на един много мащабен проект, за който трябва да благодарим за мащабната амбиция на генералния директор на БТА, каза Илияна Йотова. Пред очите ни започва да расте една невероятна за мащабите на България информационна мрежа, добави тя, обръщайки се към генералния директор на агенцията Кирил Вълчев.
В един свят, където ни заливат какви ли не сензации от социалните медии, трябва да имаме спирачка и филтър, смята Илияна Йотова. Българската телеграфна агенция е онова информационно място, където може да се види как един факт и една новина се проверява не от три, а от тридесет източника, добави Илияна Йотова. 
Тази информационна мрежа е важна и за още нещо. По този начин ще върнем отново интереса към различните населени места в страната. Не само към тези, в които ходим по жълтите павета и тези, които са икономически добре развити, смята вицепрезидентът. 
Служебният министър на туризма Илин Димитров награди Кирил Вълчев и БТА за принос в устойчивото развитие на туризма, повишаване на информираността и налагане на висок стандарт на качествена журналистика и съпричастност към инициативата за позициониране и популяризиране на дестинация България. 
Илин Димитров връчи на генералния директор на БТА и награда „Златна роза“. 
В света на медиите и в света на туризма бързият изяжда бавния - няма ли те на картата, ти не съществуваш, коментира министърът. Туризмът е ключово важен и ако той бъде целогодишен, каквито са нашите стремежи, ще се запази и населението в този град, допълни Димитров. Така че за мен, като министър на туризма, няма нищо по-хубаво от това тук да се произвеждат новини, и то не какви да е, важно е те да са истински, каза още служебният министър. 
Кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви, че за него е чест и огромна отговорност откриването на пресклуб на БТА в града. Въпреки че Софийска област няма административен център, вие вече направихте Самоков такъв с откриването на национален пресклуб, обърна се той към генералния директор на БТА Кирил Вълчев.
Стараем се в града непрекъснато да има събития. За нас е важно БТА да присъства тук и заради Боровец и туризма, и заради културната история на града, добави кметът.
Много ми е приятно, че и нашите съграждани ще могат да ползват клуба и да знаят, че тук по всяко време могат да дават информация. Много се радвам, че съумяхте точно тази година да откриете клуба - в годината, в която БТА става на 125 години, заяви още Владимир Георгиев.
Лентата на новия пресклуб прерязаха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на туризма Илин Димитров и областният управител Радослав Стойчев.
След края на церемонията гостите бяха поздравени с музикално изпълнение от Детска вокална група „Медни звънчета“. 
Кореспондент на БТА в Самоков ще бъде Иван Ласкин.
БТА има национални пресклубове в 26 областни града и в Казанлък, а извън България – в Скопие (Република Северна Македония), Букурещ (Румъния), Босилеград (Сърбия) и Тараклия (Молдова). От 27 декември БТА има пресклуб на борда на първия български военен научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“, който отплава от Варна за Антарктида.
Отварянето на пресклубове е част от политиката на агенцията, обединена под марката Национален пресклуб БТА. Целта е те да се утвърдят като място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата и спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани могат да отправят послания и да огласяват новини.