Операторът на фондовата борса в Истанбул съобщи, че пазарът ще бъде затворен за пет дни и че всички търгове, състояли се днес, ще бъдат отменени след двете опустошителни земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия в понеделник, предаде Ройтерс.
От понеделник досега водещият борсов индекс е изгубил около 14 на сто от стойността си, като обемите на търговията бяха значително под средното равнище или едва 2,24 милиарда сделки вчера - малко над половината от петъчните 4,14 милиарда.
"Заради засилването на нестабилността и извънредните движения на цените след земетресението и за да се гарантира надеждно, прозрачно, ефективно, стабилно, лоялно и конкурентно функциониране на пазарите, Пазарът на акции и Пазарът на акции и индекси на Пазара на деривати бяха затворени", гласи днешното изявление на Истанбулската фондова борса.
Някои турски инвеститори настояха за отмяна на всички сделки, извършени на борсата след земетресенията. 
Борсата в Истанбул спря търговията на своите пазари на акции и деривати в рамките на 90 минути след отварянето на търговията, след като два механизма за прекъсване не успяха да спрат спада от 7 на сто на основния индекс.
Турската фондова борса затвори тази сутрин за първи път от 24 години, за да предотврати разпродажби на стойност 35 милиарда долара тази седмица да се превърнат в крах. Този ход бе предшестван от паника сред чуждестранните инвеститори в резултат на огромния брой загинали и щетите на сгради за най-малко 1 милиард долара от най-силното земетресение, ударило страната през последните 100 години, напиша в. "Гардиън".
Местни инвеститори пренасочиха значителни количества капитали към фондовия пазар в Истанбул през изминалата година в опити да се предпазят от инфлацията, което накара пазара да скочи с близо 200 процента, припомня Ройтерс.