Руските власти поискаха днес дълга присъда затвор за бившия губернатор на Хабаровския край Сергей Фургал, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията припомня, че Фургал беше изправен на съд по обвинения в убийство. Неговия арест преди две години предизвика продължили седмици наред масови протести.
Руската прокуратура е поискала от съда в Московския регион да осъди Сергей Фургал, бивш губернатор на Хабаровския край в руския Далечен изток на Русия, на 23 години затвор по обвинения в убийство, опит за убийство и незаконен трафик на оръжия.
По-рано този месец съдебни заседатели признаха Фургал за виновен по всички обвинения.
Фургал, който е бивш бизнесмен, беше арестуван през юли 2020 г. по подозрения, че е участвал в убийства, и отведен в затвор в Москва.
Той отхвърли обвиненията, които според неговите поддръжници са били отмъщение на съперниците му.
След неговия арест хиляди демонстранти редовно организираха протести в Хабаровск, град с население от около 600 000 души близо до китайската граница. Участниците бяха най-многобройни през почивните дни. Те протестираха срещу затварянето на Фургал и настояваха съдебното дело срещу него да се гледа в града. Властите не разпръскваха протестите, които продължиха седмици наред преди да заглъхнат, припомня Асошиейтед прес.