Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне тази вечер с украинския си колега Володимир Зеленски в Париж в присъствието на германския канцлер Олаф Шолц, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.
Тримата лидери ще разговарят на вечеря в президентския дворец, каза пред АФП запознат източник.
Украинският президент ще пристигне в Париж от Лондон, където беше по-рано днес в рамките на второто му задгранично пътуване от началото на руската инвазия преди близо една година.
Очаква се Володимир Зеленски да пристигне утре в Брюксел за извънредната среща на Европейския съвет, въпреки че присъствието му още не е официално потвърдено.
Тази дипломатическа обиколка на украинския държавен глава идва в навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. През декември Зеленски беше посрещнат като герой в САЩ, които са страната, доставила досега най-много оръжие на Киев.
Говорителят на Олаф Шолц потвърди пред АФП, че федералният канцлер ще бъде на вечерята в Париж. "Днес заминаваме за Париж, за се срещнем със Зеленски и Макрон. Оттам продължаваме пътуването си към Брюксел", каза говорителят Щефен Хебещрайт.