С минута мълчание в памет на жертвите от земетресенията в съседна Турция, както и с исторически разказ за U.S. Secret Service - от създаването на службата до наши дни, започна тринадесетото издание на „Февруари – Месец на Америка в Кърджали“ 2023.
Проявата откри Валентина Иванова, председател на дружество „Приятели на САЩ“, която обяви, че изданието ще премине под знака на 120 години от началото на дипломатическите отношения между България и САЩ. Тя припомни, че за 100-годишнината в Кърджали е била открита улица, носеща името на Джордж Вашингтон.
„Освен това Кърджали има и друго общо с Америка – побратимената на община Кърджали община Елхарт, жилищния комплекс „Пентагон“, както и дружеството „Приятели на САЩ”, каза пред присъстващите кметът д-р инж. Хасан Азис. Той припомни за добрите практики на обмен на студенти между двете побратимени общини и изрази готовност обменът да бъде възобновен при желание от страна на младежите.
Вниманието на учениците грабна разказът на Кристофър Макинтайър , представител на U.S. Secret Service, за създаването на организацията. Той обясни как през 1865 г. един от големите проблеми на Америка са организираните групи за производство на фалшиви долари. Създаването на U.S. Secret Service на САЩ се дискутира на среща на 14 април 1865 г. в Белия дом и същата година те биват създадени. Агенцията помага за стабилизацията на финансовата система на Щатите, чрез внедряването по онова време на агенти в различни групировки за фалшифициране на пари, разказа още Макинтайър. Той обясни, че в обсега на работата са финансови престъпления, кражба на самоличност, престъпления базирани на компютърни измами, измами с кредитни карти, а днес и престъпления с криптовалута. 
„Криминалните организации използват в днешно време криптовалути, за да придвижват средствата, които са придобили по незаконен път“, коментира Макинтайър. По време на срещата бе отчетено, че в нашата страна  U.S. Secret Service действат от двайсетина години, като с помощта на ГДБОП във времето са били разбити две печатници за пари на наша територия. Споменато бе също, че доскоро България е била сред "отличниците" по производство на фалшиви долари, като българските се печатали на офсетови машини, което гарантирало високото качество.
Първоначално създадени като организация за борба с финансови престъпления, през 1901 г. след убийствата на трима президенти, последният от които Уилям Маккинли,  биват натоварени и с охраната на държавния глава, разказа още американският гост.
„Февруари - Месец на Америка в Кърджали“ се организира от дружество „Приятели на САЩ”, Клуба на американските възпитаници, със съдействието на Посолството на САЩ и община Кърджали. Проявите тази година включват дейности сред младежи от различни поколения, както и честване на годишнини.