Руските членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) са използвали вече 30 пъти триизмерния принтер в орбита, каза космонавтът Сергей Прокопиев, цитиран от ТАСС. Той участва в инициативата "Учените в училищата".
"Вече са осъществени около 30 печатни сесии. Не казвам, че веднага всичко мина идеално", отговори той на въпрос на агенцията. 
Космонавтът разясни, че доста процеси не протичат така като на Земята и затова технологията трябва да се коригира. "Вече отпечатахме няколко тестови фигури, има дори шахматни такива. Започваме да печатаме скоби, които ще ни помогнат в извънкорабните дейности", добави Прокопиев.
По-рано колегата му на борда на МКС Дмитрий Петелин съобщи, че е отпечатан детайл за монтиране на камера, който е първата работеща част, създадена от триизмерното устройство. 
Триизмерният принтер беше доставен на МКС с кораба "Прогрес МС-20" през юни миналата година. Космонавтът Олег Артемиев беше първият, който тества възможностите му. 
Целта на експеримента е да бъдат проучени възможностите за използване на подобни технологии за производство на изделия от полимерни материали в космически условия. В бъдеще това ще даде възможност на космонавтите и астронавтите в орбиталните станции да произвеждат необходимите части и инструменти директно в космоса, без да чакат доставката им с транспортни кораби от Земята.