Харвардският професор Марк Крамер е представил книгата си „СССР и Източна Европа (1941-1991)“ в столичния литературен клуб „Перото“, съобщават издателите от „Сиела“.
По думите им томът е излязъл за пръв път в целия свят на български език през декември 2022 г. 
Авторът, който е експерт по проблемите на Студената война, СССР и Източна Европа, гостува в София и говори за мащабния си анализ на ключовите събития от втората половина на XX век. 
„Ако погледнем десетина години напред във времето, има изгледи ситуацията в бившия съветски блок значително да се подобри. Много неща обаче зависят от войната, която тече в момента. Един от уроците, който света научи от Студената война, е, че когато Западът е заемал твърда позиция, това е водело до резултати. И България сега е част от този Запад“, е казал по време на събитието проф. Крамер, цитиран от „Сиела“.
В представянето на книгата е участвал още специалистът по съвременна дипломатическа, военна и разузнавателна история проф. Йордан Баев, а модератор е бил журналистът и водещ на предаването „Панорама“ Бойко Василев.
На събитието са присъствали министър-председателят на България от 1991 до 1992 г. Филип Димитров, министърът на външните работи от 1997 до 2001 г. Надежда Нейнски, писателят и журналист Иво Инджев и създателят на клуб „Отворено общество“ Свилен Спасов, допълват издателите на тома.
Марк Крамер е директор на изследванията за Студената война в Харвард, старши сътрудник на Центъра за руски и евразийски изследвания „Дейвис“ към Харвардския университет и директор на програмата „Андрей Сахаров“ за правата на човека на университета.
Той преподава международни отношения и сравнително политикознание в университета и е бил гост-професор в редица други висши учебни заведения в САЩ и по света. Сред наградите, с които е удостояван, са „Academy Scholar“ в Харвардската академия по международни и регионални изследвания и „Rhodes Scholar“ в Оксфордския университет. 
Крамер чете ежегодна лекция за американската външна политика в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е автор на повече от 200 книги, студии и статии, главен редактор e на поредицата книги за Студената война на Харвардския университет, както и на списание „The Journal of Cold War Studies“. / ГН