Православната църква почита на 8 февруари паметта на светия великомъченик Теодор Стратилат. Светецът е патрон на столичния храм "Св. великомъченик Теодор Стратилат" в квартал Бенковски. По този повод с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит беше отслужена тържествена архиерейска света литургия, съобщават от Софийската митрополия.
Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, в съслужение с архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, с иконом Илиян Алексиев, с протойерей Георги Янъков, протойерей Венцислав Попиванов, протойерей Кръстин Апостолов, със свещеник Любомир Янъков - предстоятел на храма, и с йеродяконите - Вартоломей и Поликарп.
Църковните песнопения бяха изпълнени от певци от столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" на ул. "Георг Вашингтон".
Преди светата литургия епископ Поликарп "пострига за четци и певци верните чеда на енорията Лъчезар и Боян, на които епископът пожела достойно служение в радост, мир и сплотеност".
След светата Литургия беше осветено празнично коливо (обредно варено жито) в чест на св. Теодор Стратилат и раздадено на вярващите, дошли да почетат светеца.
С празнична проповед към вярващите се обърна епископ Поликарп. Той припомни на всички житието на светеца, изтъкна неговите качества и страдания, и извиси мъжеството и любовта му. Епископът подтикна вярващите да подражават на светия великомъченик, като придобиват силна вяра, търпение, мъжество, надежда и любов, и така се удостояват да бъдат предани чеда на Бога и на Неговата църква.
Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички с празника от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит и им пожела да пребъдват под покрова на св. Теодор Стратилат.
Думи на благодарност от името на всички към епископ Поликарп поднесе отец Любомир Янъков, предстоятел на храма. Той благодари чрез епископа на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит за духовната грижа и любов, с които обгръща енорията и верния народ.
Вярващите получиха благослов и нафора от епископ Поликарп, който лично ги поздрави с празника.