Френският енергиен гигант "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) е регистрирал най-голямата печалба в историята си благодарение на рязко покачващите се цени на газа и петрола след войната в Украйна, предаде Франс прес. Тези резултати възродиха призивите за допълнително облагане на "свръхпечалбите" и прекратяване на експлоатацията на въглеводороди.
Френската компания, петата частна петролна компания в света, обяви днес чиста печалба за 2022 година от 20,5 милиарда долара (19 милиарда евро), която е най-голямата в историята й.
Тя е подобрила предишния рекорд от 16 милиарда долара през 2021 година.
За втора поредна година групата регистрира колосална печалба след историческа загуба от 7,2 милиарда долара през 2020 година заради кризата с КОВИД-19.
Ако не се отчитат загубите във връзка с постепенното изтегляне от Русия през годината за сума от близо 15 милиарда долара, коригираната чиста печалба на групата е скочила до 36,2 милиарда долара през 2022 година.
През декември групата в крайна сметка се дистанцира от основния си руски партньор – газовия гигант "Новатек", запазвайки обаче присъствието си в мащабните операции за втечнен природен газ в Сибир. 
Подобно на печалбите на конкурентите "ЕксънМобил" (ExxonMobil) и "Шеврон" (Chevron), остро разкритикувани от американския президент Джо Байдън, който ги нарече "скандални", резултатите на "ТоталЕнержи" са нараснали двойно след постпандемичното подновяване на търсенето на петрол и скока на цените на въглеводородите вследствие на войната в Украйна.
Имайки предвид резултатите, "ТоталЕнержи" ще предостави на акционерите общ дивидент от 3,81 евро на акция за 2022 година, от които 1 евро изключителен дивидент, вече изплатен през декември 2022 година.
"ТоталЕнержи" е инвестирал все повече и в нисковъглеродни енергии (4 милиарда долара през 2023 година спрямо 3 милиарда долара през 2022 година) Докато светът "има нужда" обаче, компанията ще продължи да доставя петрол и газ и да разработва газови проекти като тези в Ливан и Катар или петролни в Африка.