Руският писател Сергей Лебедев пристига в София, за да представи два свои романа – „Предел на забравата“ и „Дебютант“. Събитието е на 22 февруари в книжния център „Гринуич“, съобщават издателите от „Кръг“.
Ден по-късно авторът има среща със студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“.
„Сергей Лебедев не е специалист по руска история, макар да познава отлично материята. Не е поет, макар прозата му да e лирична, чувствена и вдъхновяваща. Не е гневен, макар да има основание да бъде такъв като руснак. Въпреки това, той е смирен и мъдър. Неговите романи са вид катарзис, чрез който руският човек се отърсва от вина, мъка, страх и състрадание, породени от комплексното си минало, а вече и настояще“, пишат от „Кръг“.
Автор на превода на романите, които Лебедев представя в София, е Денис Коробко. „Предел на забравата“ е издаден на повече от 15 езика, а у нас преводът е награден от Съюза на преводачите за ярки постижения. Книгата разказва трудната история на млад човек, който разбира, че негов близък е бил палач в трудов лагер. „Дебютант“ е посветен на съветските тайни служби. За него Лебедев се вдъхновява от случая „Скрипал“ – отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания с препарат, създаден в Русия, разказват издателите. 
В послеслова към българското издание авторът признава, че е целял да създаде „политически роман, в който са свалени маските на бесовете, проправящи пътищата на злото, утежняващи с грях съдбата на обще­ството и създаващи ориста на националната история“. / ГН