Тази седмица отбелязваме празника на св. Харалампий, Магнезийски Чудотворец, почитаме и българския мъченик св. Георги Софийски Нови, който е роден в Кратово, изгорен на клада 18-годишен близо до столичния храм "Св. София" и погребан в митрополитския храм "Св. Марина" през 1515 г., съобщават от Софийската митрополия.
В тази връзка първият гост на предаването "Живото слово" за седмицата по православното радио "Епархийски глас" ще бъде ставрофорен иконом Николай Коцев, предстоятел на столичния храм "Св. Седмочисленици", където се пази частица от мощите на св. Харалампий. Той ще припомни за живота и почитта към светия чудотворец, за храма-пантеон на българската святост, както и за мощите на св. Климент и св. Горазд, които също се съхраняват в него.
След това в предаването ще гостува младият учител по история Александър Александров, с когото разговорът ще е за пътя му към православието, за съвременното будителство и за инициативите на учредената по негова идея фондация "Общост с идеал", между които е и стенописване на св. Георги Софийски Нови на фасадата на сграда в столицата.
Водещ на този епизод на "Живото слово" ще бъде Пламен Михайлов.
Предаването "Живото слово" може да се слуша от 20:30 часа, с повторения в петък и неделя по същото време, както и от 3:00 часа през нощта в медията на Софийската света митрополия "Епархийски глас", на адреса в интернет на радиото.