На 7-и февруари се състоя церемонията по връчване на най-високата степен на Ордена на Британската империя на британския дизайнер Стела Маккартни, съобщи „Уименс Уеър Дейли“.
Дъщерята на Пол Маккартни получи отличието за принос в дизайна и устойчивата мода в замъка Уиндзор.
Стела Маккартни получи първата степен на Ордена още през 2013 г. от кралица Елизабет Втора. Дизайнерката бе удостоена с най-високата степен на ордена от покойната вече кралица Елизабет Втора миналото лято.
По случай церемонията Маккартни облече тъмносиня рокля от регенеративна вълна, направена по поръчка. Вълната е продукт на „Програмата за регенеративно земеделие „Натива“ и е съобразена с най-високите стандарти за опазване на околната среда и защита на животните. Аксесоарите й бяха направени изцяло от веган материи.
„Толкова съм горда и трогната. Чест за мен е не само това невероятно отличие, връчено ми от крал Чарлз Трети, но също и присъствието ми сред последните почести по повод рождения ден на Нейно Величество кралица Елизабет Втора“, каза тя.
Маккартни вече е сътрудничила с Чарлз Трети в редица дейности, свързани с опазването на околната среда. Едно от най-важните събития с нейно участие беше срещата на Г-7 през 2021 г. В тогавашната си роля на престолонаследник Чарлз я покани като представител на модната индустрия.
„Моята цел е да поощрявам инвестициите и да създам среда, насърчаваща следващото поколение“, бяха думите на дизайнерката през 2021 г.
В същата година Маккартни и Чарлз Трети отново участваха във важно събитие – Конференцията на ООН по изменението на климата („COP26“). По време на конференцията, състояла се в Глазгоу, Маккартни разведе принца из инсталацията за устойчива мода в галерия „Келвингроув“, организирана от самата нея.